تجهیزات الکترونیکی, آموزشی

استفاده از یک محافظ برای چند وسیله برقی درست است؟

استفاده از یک محافظ برای چند وسیله برقی درست است؟

اگر محافظ برق خریداری کردید یا قصد خرید آن را دارید، شاید بپرسید که یک محافظ برق توانایی حفاظت از چند وسیله برقی را دارد؟ در این مقاله ما به شما کمک می کنیم که با توجه به نوع محافظ برقی که دارید به جواب سوال خود برسید.

محافظ برق چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

با توجه به کیفیت پایین سیستم های برقی خانه و مشکلات برقی بسیار، وسایل برقی ما در معرض سوختگی کامل و یا آسیب دیدگی های بسیار شدیدی هستند. این خرابی ها و سوختگی، با توجه به هزینه های سرسام آور وسایل برقی، برای ما بسیار پر هزینه خواهد بود.

محافظ برق ناجی شماست! محافظ برق به زبان ساده، از وسایل برقی شما نگهداری می کند تا دچار سوختگی یا آسیب دیدگی شدید، نشود.

 محافظ برق چگونه این کار را انجام می دهد؟

همان طور که گفتیم سیستم های الکتریکی خانه دچار مشکلات فراوانی است؛ همین موضوع باعث ناپایدار شدن سیستم برقی خانه شما شده و سیستم برقی شما دچار نوسان برقی می شود.

نوسان برق چیست؟ چه زمانی اتفاق می افتد؟

نوسان برق زمانی اتفاق می افتد که ولتاژ برق، به دلایل مختلف مانند رعد و برق، سیم کشی ساختمان نامناسب، استفاده از وسایل با مصرف برقی بالا و… ناپایدار شود. این ناپایداری یعنی ولتاژ از حد استاندارد خود بیشتر یا کمتر شود. در نظر داشته باشید که سالانه صدها بار نوسان برق اتفاق می افتد و به احتمال خیلی زیاد متوجه آن نمی شویم. 

بنابراین داشتن یک محافظ برق نه تنها منطقی و عقلانی است، بلکه ضروری هم بنظر می رسد! در ادامه به انواع محافظ برق می پردازیم.

انواع محافظ برق

محافظ های برق ها را به دو بخش می توان تقسیم کرد؛ محافظ برق دارای پریز و محافظ برق بدون پریز.

محافظ برق پریزدار و بدون پریز

1. انواع محافظ برق پریز دار

این محافظ ها معمولا دارای سه چراغ به رنگ سبز، قرمز و زرد هستند. زمانی که چراغ قرمز روشن است، یعنی ولتاژ کمتر از 180 یا 240 ولت می باشد.

زمانی که چراغ زرد روشن می شود، محافظ در حال بررسی می باشد. اگر نوسان برق وجود داشته باشد، جریان را قطع می کند. چراغ سبز بعد از بررسی توسط محافظ و نبود نوسان روشن می شود؛ به ما اطلاع می دهد که خطری وسایل برقی ما را تهدید نمی کند.

در این بخش چند محافظ برق پریز دار را بررسی می کنیم.

  •  محافظ برق عادی: این محافظ دارای چند پریز است و دارای سه رنگ قرمز، زرد و سبز می باشد. با توجه به توان این وسیله و مشخصات آن، شما می توانید وسایل برقی خود را به این محافظ وصل کنید.
  •  محافظ برق دیجیتال: همانند محافظ برق عادی این محافظ نیز دارای چند پریز است. تفاوت اصلی آن با محافظ برق عادی، نمایشگر دیجیتال آن است. این نمایشگر، اطلاعاتی راجع به مقدار ولتاژ و وضعیت برقی آن مانند: افزایش ولتاژ، کاهش ولتاژ و حالت استاندارد را نشان می دهد.
  • محافظ برق کامپیوتر: این محافظ همان طور که از اسمش مشخص است برای کامپیوتر مورد استفاده می شود. با توجه به مشخصات فنی و توانایی این محافظ بهترین گزینه برای کامپیوتر شما می باشد. هر کدام از وسایل برقی دارای قطعات متفاوت و حساسیت های متفاوت نسبت به جریان برق دارند، که همین موضوع باعث تفکیک مدل محافظ برق ها شده، و بعضی از وسایل ما با توجه به نیازهای خود محافظ برقی جداگانه احتیاج دارند مانند کامپیوتر.
  • محافظ برق لوازم صوتی و برقی: علاوه بر کامپیوتر، لوازم تصویری و صوتی نیز محافظ مخصوص خود را نیاز دارند. این محافظ با توجه به خصوصیاتی که دارد، مناسب ترین انتخاب برای حفاظت از لوازم صوتی و تصویری می باشد.
  • محافظ برق یخچال: این محافظ ها برای یخچال و فریزر استفاده می شوند. محافظ برق یخچال و فریزر باید با سایر محافظ های برق تفاوت داشته باشند. تفاوت اصلی آن مدت زمان تاخیر بالای آن است. علت اصلی این موضوع فشاری است که یخچال و فریزر پس از وصل شدن مجدد به سیستم برقی ما وارد می کنند است. همچنین این وسایل دارای قطعات حساس به قطع و وصل شدن برق، ولتاژ بالا و همچنین ولتاژ پایین هستند.
  • محافظ های دو شاخ: این محافظ ها دارای یک پریز هستند و معمولا برای یخچال و فریزر استفاده می شوند.

2. محافظ بدون پریز

حتما از خود می پرسید که اگر پریز ندارد چگونه وسایل برقی ما به آن متصل می شود؟! این محافظ ها در جعبه فیوز و بعد از کنتور وصل می شود. در نتیجه نیازی به اتصال مستقیم وسیله شما با آن ندارد.

این دستگاه بعد از نصب از کلیه وسایل برقی شما محافظت می کند و تعداد دستگاه های برقی اهمیت چندانی ندارد. با استفاده از رله های هوشمندی که این محافظ ها دارند، در هر لحظه جریان را بررسی می کنند تا از نبودن نوسان برق مطمئن باشند. در صورت هرگونه خطا، برق را قطع می کند و بعد از مدت زمان تعریف شده، مدار برق را چک کرده و دوباره برق را وصل می کند.

شما بعد از نصب این محافظ برق به راحتی می توانید وسایل برقی خود را به پریز، چند راهی و… متصل کنید. بعد از نصب این محافظ در جعبه فیوز خود دیگر نیازی به خرید محافظ های مختلف برای وسایل مختلف نخواهید داشت.

مزایای استفاده از محافظ بدون پریز

علاوه بر استفاده از چندین وسیله برقی مختلف بدون نگرانی در مورد نوسان برق، این محافظ مزایای دیگری نیز دارد.

  • حفاظت تمامی وسایل برقی شما بدون توجه به نوع آن (یخچال، تلویزیون،کنسول بازی و…)
  • صرفه جویی در خرید چندین محافظ مختلف
  • حفاظت مطمئن تر و هوشمندانه تر

زنجیری وصل کردن محافظ ها به یکدیگر!

وصل کردن چند محافظ برق به یکدیگر به هر دلیلی کار نادرست و غلطی است. محافظ برق فقط از دستگاه های مستقیما وصل شده به خودش محافظت می کند. اگر چند راهی یا حتی محافظ برق دیگری به محافظ برق خود متصل کنید محافظ برق شما زیر بار فراوان قرار گرفته و به درستی کار نمی کند؛ جریان را در زمان مناسب قطع نمی کند و وسیله برقی شما در خطر قرار می گیرد. حتی انجام این کار، ممکن است موجب به افزایش دما شده احتمال آتش سوزی  را بالا ببرد.

در این مقاله راجع به محافظ برق و ضرورت داشتن آن صحبت شد. فهمیدیم محافظ برق چه وظیفه ای دارد و چگونه کار می کند.

بعد از بررسی انواع محافظ برق پریزدار و بدون پریز و شناخت مدل های مختلف آن می توان گفت، وصل کردن چند وسیله به محافظ؛ کاملا به مدل آن محافظ برق بستگی دارد؛ اگر محافظ شما پریزدار باشد به تعداد پریزهای آن بستگی دارد؛ اگر بدون پریز باشد، به مشخصات فنی و توانایی آن بستگی دارد. در صورت توجه نکردن به نوع محافظ برق و مشخصات فنی آن، احتمال آسیب دیدگی محافظ برق شما و وسایل برقی متصل به آن افزایش پیدا می کند. 

سوالات متداول

1. آیا می توان زمان تاخیر محافظ برق را تغییر داد؟

بله. محافظ های برق هوشمند کاملا قابل تنظیم می باشند.

2. زمان تاخیر محافظ برق یخچال چقدر است؟

زمان تاخیر این دستگاه بین 3 تا 5 دقیقه یا 4 تا 6 دقیقه می باشد.

3. بهترین محافظ هوشمند خانگی چیست؟

محافظ برق هوشمند ولتاژ و جریان دیپ فیوژن(تکفاز) از بهترین های محافظ هوشمند خانگی است.

author-avatar

درباره اعظم کریمی

به پژوهش درباره تجهیزات صنعت برق علاقه دارم و نویسنده مقالات تخصصی و آموزشی در زمینه تجهیزات صنعت برق هستم.سعی دارم برای افزایش آگاهی علاقمندان، اطلاعات تجربی و فنی خودم را به اشتراک بگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *