پریز برق محافظ دار چیست؟ قرار است در این مقاله به صورت کامل به جواب این سوال پاسخ دهیم. به صورت کلی پریز برق ارت دار یکی از قطعات مورد نیاز در صنعت برقکشی ساختمان و اماکن مختلف می باشد. علت این که پریز برق محافظ دار از محبوبیت بالایی برخوردار است، امنیت بالای آن به عنوان محافظ برق است است. زیرا هرچیزی که باعث افزایش امنیت و ایمنی شود، بسیار مورد توجه قرار میگیرد. در ساخت و طراحی این پریز، تمامی نکات ایمنی رعایت شده است. پس به راحتی در کارهای برقکشی میتوانید از آن استفاده نمایید. حال در ادامه بیشتر درباره پریز برق محافظ دار خواهیم پرداخت. اگر شما هم دوست دارید بیشتر با این نوع پریز برق آشنا شوید تا انتها همراه ما باشید.
پریز برق محافظ دار چیست؟
از دیگر نامهای پریز برق محافظ دار، پریز برق ارت دار است که در صنعت برق به معنای سیمهایی است که به زمین متصل هستند. درواقع این پریزها برای این طراحی شدهاند تا جلوی برق گرفتگی و آتش سوزیهای ممکن را بگیرند. همانطور که مستحضر هستید، پریز برق محافظ دار محلی است که مناسب اتصال سیم فاز و نول است. همچنین این پریز برق در مدل های مختلفی ساخته شده است. علاوه بر این پریز برق محافظ دار عموما دارای ویژگیهایی مانند: حفاظت در برابر اتصال کوتاه، حفاظت در برابر جریان اضافی، حفاظت در برابر جرقههای الکتریکی و حفاظت در برابر تغییرات ولتاژ است. این ویژگیها باعث میشود که پریز برق محافظ دار به عنوان یک ابزار امنیتی مؤثر در جلوگیری از حوادث برق شناخته شود.
حتما برای نصب پریز ارت دار از یک فرد متخصص که در این زمینه مهارت دارد کمک بگیرید. زیرا نیاز به رعایت استانداردهای خاصی است. اما به صورت کلی برای نصب این نوع پریز نیاز است تا نکاتی که در زیر گفته ایم را رعایت کنید.
- میزان ارتفاع مورد نیاز برای نصب پریز برق محافظ دار تلفن، از کف زمین حدود ۴۰ سانتی متر است.
- استاندار ارتفاع برای پریز برق محافظ دار هود آشپزخانه حدودا بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ سانتی متر از کف زمین است.
- برای اتصال پریز برق پکیجها نیاز به ارتفاع حداقل ۱۴۰ متر از کف زمین میباشد.
- میزان اتصال پریز برق ماشین لباسشویی و اجاق گاز نیز حدودا ۱۶۰ متر از سطح زمین خواهد بود.
- برای انواع یخچال و فریزر نیز باید فاصله ۱۲۰ سانتی متری را در نظر گرفت.
- با احتساب فاصله ۱۱۰ سانتیمتر از کف زمین، امکان نصب پریز در توالت وجود دارد.
پریز برق محافظ دار چه کاربردهایی دارد؟
تا به حال به کابلهای ساختمانی دقت کردهاید؟ اگر دقت کرده باشید، مشاهده میکنید که سیم فاز هر کابل در معرض خطر و آسیب بسیاری است. به همین خاطر است که اکثر سیمها خراب به نظر میرسند. حتی کوچکترین پوسیدگی و خوردگی نیز باعث آتیش سوزی و خسارتهای بسیاری میشود که در نهایت جبران ناپذیر است. به همین خاطر پریز برق محافظ دار تولید شده تا به عنوان یک محافظ قوی عمل نماید. یعنی در مواقع که سیم فاز آسیب میبیند، پریز برق محافظ دار جلوی آتیش سوزی و برق گرفتگی تا حد بسیار زیادی میگیرد. از دیگر کاربردهای این پریز برقرار نکردن هیچگونه ارتباط و اتصال بین جریان سیم مثبت و جریان سیم منفی است.
مزایای پریز برق ارت دار
حال با توجه به تعاریف و کاربردهای این پریز، میتوان گفت که از مزایایی نیز بهرهمند است. یکی از اصلیترین مزایای پریز برق محافظتی که در بالا هم به آن اشاره کردیم، جلوگیری از آتیش سوزی و افزایش ایمنی بیشتر اماکن مختلف است. علت این که میگوییم این پریز از آتیش سوزی و برق گرفتگی جلوگیری میکند، این است که میزان بار اضافه را از طریق سیم ارت به میل ارت و در نهایت به داخل زمین منتقل میکند. به همین خاطر است که کلیه سیمکشیها سالم به نظر میرسد. این پریز در مکانهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از اصلی مکانها در صنعت و ساختمانسازی است که نیاز به ایمنی بیشتری دارد. از دیگر مزایای مهم این پریز، حفاظت در برابر شوک الکتریکی، حفاظت در برابر افزایش جریان و حفاظت در برابر ولتاژ نامناسب است.
تفاوت پریز محافظ دار با معمولی
به صورت کلی پریزها از دو ورودی سیم فاز و سیم نول تشکیل شدهاند که در ادامه به معرفی این دو سیم میپردازیم تا راحتتر با تفاوتهای پریز برق محافظ دار و معمولی آشنا شوید.
سیم فاز: درواقع هر سیم فاز به یک سیم نول احتیاج دارد تا بتواند جریان به منبع تغذیه منتقل کند. سیم فاز جزو خطرناکترین سیمها به حساب میآید. زیرا ولتاژ بسیار بالایی دارد. به همین خاطر اگر سیم ارت بدون عایق لمس کند، باعث برق گرفتگی و حتی آتش سوزی میشود.
سیم نول: پتانسیل این سیم کاملاً صفر است. کارکرد این سیم به این صورت است که میتواند مسیر برگشت جریان را به یک منبع برق ایجاد نماید. درواقع این سیم یک نقطه مرجع در سیستم توزیع الکتریکی میباشد. به همین خاطر رساناهایی که به این نقطه مرجع متصلاند باید بدون جریان باشند.
حال که با مفهوم این دو سیم آشنا شدیم، می رویم سراغ تفاوت پریز معمولی با پریز برق محافظ دار. در پریزهای معمولی فقط دو سیم فاز و نول وجود دارد. اما در پریز محافظ دار، به جز این دو سیم، سیم سوم یعنی سیم ارت نیز موجود است. در واقع پریز برق می تواند اتصال زمین را حمل کند و الکتریسیته اضافی، به جای عبور از بدن هر شخص به داخل زمین منتقل کند. گاهی اوقات پریزهای برق محافظ دار در خانه و مکانهای مختلف به خوبی سیم کشی نشده اند و همین موضوع باعث میشود تا در مواقعی اسیب و خسارتهای بسیاری ایجاد شود. برای این که مطمئن شوید تمامی این پریزها به درستی سیم کشی شدهاند، باید از برقکاران حرفهای کمک بگیرید تا با استفاده از دستگاه تست پریز از صحت این موضوع مطمئن شوید.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم که به مفاهیم مهم و کلی پریز برق محافظ دار بپردازیم. هرچه بیشتر با کاربرد، کارایی، نحوه اتصال و مزایای آن اشنا باشید، در جای درستی میتوانید از آن استفاده کنید. لوازم الکترونیکی که نیاز به برق بیشتری دارند، بهتر است از یک پریز ارت دار استفاده شوند. زیرا امنیت کار افزایش پیدا می کند و در نهایت برق به زمین منتقل می شود. دیگر دغدغه آتش سوزی و برق گرفتگی و خسارت های جبران ناپذیر نخواهید داشت. در کل شما می توانید از پریز محافظ دار در تمامی تجهیزات برقی مثل: کامپیوتر، جاروبرقی و غیره استفاده کنید. در عین حال پریزهای معمولی چون انرژی کمتری دارند در شارژر های گوشی، مسواک برقی و غیره استفاده میشوند. شما درباره پریز برق محافظ دار چه فکری می کنید؟ اگر نظر و اطلاعاتی دارید آن را در قسمت نظرات کاربران با ما به اشتراک بگذارید.