یکی از مهم ترین تجهیزاتی که برای هر محیط لازم است، محافظ برق است. روزانه بسیاری از لوازم الکتریکی بر اثر شوک های الکتریکی دچار آسیب می شوند. برای پیشگیری از این حوادث، استفاده از یک محافظ برق بسیار لازم است. آیا راهی برای حفاظت تمام لوازم الکتریکی وجود دارد؟ بله. کافیست از یک محافظ مرکزی برق استفاده کنید. برای آشنایی با محافظ مرکزی برق تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب
خطرات نوسان برق و لزوم استفاده از محافظ مرکزی برق
نوسان برق یا اختلاف ولتاژ، بسیار شایع است. این اتفاق در کسری از ثانیه روی می دهد. باعث آسیب به دستگاه ها و لوازم برقی می شود. سوختن یک وسیله ی برقی، تحمیل هزینه های بالای تعویض و تعمیر آن دستگاه را به همراه دارد. در برخی لوازم برقی، علاوه بر خسارات مالی، اتفاقات غیر قابل جبران تری را ایجاد می کند. موارد زیر ممکن است با بروز شوک الکتریکی و سوختن لوازم برقی ایجاد شود:
- کامپیوترها، از دست رفتن پروژه ای که ماه ها روی آن کار کرده اید؛
- یخچال و فریزرها، فساد مواد غذایی؛
- کولرهای گازی، تحمل گرمای فزاینده در اوج تابستان؛
- فر برقی، باقی ماندن انبوهی از سفارشات پخت مواد غذایی انجام نشده؛
- و بسیاری اتفاقات که با خرابی هر وسیله الکتریکی روی می دهد.
بروز نوسانات ولتاژ، در صنعت تبعات بیشتری دارد. بسیاری از ماشین آلات بزرگ صنعتی با برق کار می کنند. تصور کنید که بروز یک شوک الکتریکی باعث سوختن قطعه ای از این ماشین شود. در صورت وقوع چنین حادثه ای، باید هزینه های سنگینی برای تعمیر و یا تعویض قطعات بپردازید. تا زمانی که دستگاه ها درست نشده باشد، پایین آمدن حجم تولید، خسارات مالی در پی خواهد داشت.
شدت این خسارت زمانی بیشتر است که در تعمیر یا تعویض قطعات وقفه بیوفتد. برای پیشگیری از این خسارات یک راه حل ساده وجود دارد. استفاده از یک محافظ برق تابلویی. با این تجهیز، از وارد آمدن خسارات ناشی از شوک های الکتریکی، نوسانات ولتاژ و … جلوگیری می شود.
آشنایی با محافظ مرکزی برق
یکی از تجهیزات ضروری برای هر لوازم برقی، محافظ برق است. محافظت از وسایل الکتریکی هر محیط به دو صورت امکان پذیر است. می توان برای هر وسیله الکتریکی گران قیمت یک محافظ برق تهیه کرد. یا اینکه با خرید محافظ مرکزی برق، تمامی وسایل را مورد محافظت قرار داد.
این محافظ برق داخل جعبه فیوز و یا در تابلو برق نصب می شود. محافظ برق جعبه فیوز، معمولا بعد از کلید نشت جریان و قبل از کلید مینیاتوری قرار می گیرد. ولتاژ ورودی به مدار را بررسی می کند. در صورتی که میزان ولتاژ ورودی به مدار، خارج از محدوده مجاز تعریف شده برای دستگاه باشد، مدار را قطع می کند و از ورود ولتاژ به مدار جلوگیری می کند.
محافظ مرکزی برق، انواع مختلفی دارد. نوع فیکس این محافظ ها، کار محافظت کلی وسایل را انجام می دهد. قابلیت تنظیم پارامتر ندارد. در نوعی از محافظ مرکزی برق، نمایشگر ولتاژ دارد. به خوبی کار حفاظت از تجهیزات الکتریکی شما را انجام می دهد؛ ولی نمایشگر جریان ندارد. در دو نوع کلی سه فاز و تک فاز وجود دارد.
اکنون به بررسی دو نوع محافظ مرکزی برق می پردازیم. ویژگی های این محافظ ها به شرح زیر است:
1. محافظ ولتاژ و جریان 80 آمپر تک فاز(کنترل فاز و بار تک فاز): در این محافظ برق تک فاز، ترمینال های ورودی و خروجی با دو پایه N و L مشخص شده است. L برای اتصال سیم فاز و N برای اتصال سیم نول است. نول ترمینال خروجی به شینه نول متصل می شود. یک نمایشگر برای مشاهده ولتاژ و یک نمایشگر برای مشاهده جریان خروجی روی آن قرار دارد.
در سمت چپ این تجهیز، چهار نمایشگر برای نمایش افزایش ولتاژ، کاهش ولتاژ، افزایش جریان و وضعیت رله خروجی وجود دارد. پایین تر از این نمایشگرها، دو کلید برای تنظیم مقادیر قرار دارند. در کنار آن ها، کلید تنظیمات/کلید تایید و کلید خاموش و روشن قرار دارد.
ابعاد این محافظ به ارتفاع 81 میلیمتر، طول 36 میلی متر و عرض 60 میلی متر می باشد.
سایر ویژگی ها:
- دارای یک رله ی قدرتمند است.
- نمایشگر دیجیتال ولتاژ و جریان دارد.
- دارای پارامترهای قابل تنظیم است.
- قابلیت شخصی سازی دارد.
- طول عمر و دوام بالایی دارد.
- از تمامی وسایل الکتریکی محافظت می کند.
- قابلیت اتصال کابل هایی تا سایز 25 میلی متر می باشد.
- نشانگر وضعیت خاموش یا روشن بودن رله خروجی دارد.
- قابلیت کالیبره کردن ولتاژ و جریان دارد.
- تک فاز است و مناسب مصارف خانگی است.
- رله قدرتمند 32 آمپر القایی و 80 آمپر روشنایی دارد.
- دارای رله هوشمند از 1 الی 80 آمپر اهمی دارد.
- قابلیت نصب در پنل دیواری دارد.
- سرعت قطع آن 0.1 ثانیه است.
2. محافظ ولتاژ و جریان 100 آمپر سه فاز(کنترل فاز و بار سه فاز): این محافظ در صنعت پرکاربرد است. از کلیه ماشین آلات و دستگاه های برقی در برابر نوسانات حفاظت می کند. باعث بالا رفتن عمر مفید دستگاه ها می شود. این تجهیز مطابق با استانداردهای ایمنی ساخته شده است.
دارای نمایشگرهای دیجیتال، برای نمایش ولتاژ و جریان خروجی است. در مراکز بزرگ صنعتی، اداری، تجاری و مسکونی، هتل ها، فروشگاه های بزرگ، بیمارستان ها و … کاربرد دارد. قابلیت تنظیم میزان اضافه ولتاژ بین 390 تا 500 ولت دارد. قابلیت تنظیم مقدار کاهش ولتاژ بین 260 تا 370 ولت دارد.
سایر ویژگی ها:
- دارای میکروکنترلر هوشمند است.
- دارای 20 پارامتر قابل تنظیم است.
- قابلیت تنظیم مقدار اضافه جریان بین 1 تا 100 آمپر دارد.
- در برابر افزایش و کاهش ولتاژ از آسیب به لوازم الکتریکی محافظت می کند.
- قابلیت قطع و وصل خودکار دارد.
- رله قدرتمند 50 آمپر القایی و 100 آمپر روشنایی دارد.
- رله هوشمند از 1 تا 100 آمپر اهمی دارد.
- ترانس جریان 100 آمپر دارد.
در هنگام خرید محافظ برق ساختمان، توجه داشته باشید که محافظ برق های سه فاز در دو نوع 220 ولت و 380 ولت موجودند. این محافظ ها با نام محافظ برق زیر کنتوری هم شناخته می شوند. قیمت محافظ برق زیر کنتوری براساس قابلیت ها و ویژگی های آن تعیین می شود و متفاوت است.
دلایل نوسان ولتاژ چیست؟
نوسان ولتاژ ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- برخورد صاعقه با ساختمان
- خرابی و فرسودگی تجهیزات تامین کننده شبکه های برقی
- سرقت کابل های درون مسیر
- دوفاز شدن یا برقدار شدن تجهیزات برقی با بدنه فلزی
- مصرف دستگاه های موتوری در شروع اولیه
- فاصله ی بیش از حد استاندارد شرکت برق با محل مسکونی و اداری
سوالات متداول
1. در محافظ های ولتاژ و جریان سه فاز، تفاوت نوع 220 ولت با 380 ولت در چیست؟
نوع 220 ولت آن برای مصارف خانگی مناسب است. نوع 380 ولت آن برای مراکز بزرگ صنعتی کاربرد دارد.
2. آیا تعداد دفعات وصل مجدد افزایش بار قابل تنظیم است؟
بله. تعداد دفعات وصل مجدد افزایش بار بین 1 تا 20 بار قابل تنظیم است.
3. آیا می توان برای موتور سه فاز 2.2 کیلو وات از محافظ مرکزی برق به عنوان کنترل فاز و بار استفاده کرد؟
بله. می توان استفاده کرد.