تجهیزات الکترونیکی

سنسورهای مجاورتی proximity sensors

سنسورهای مجاورتی proximity sensors 1

proximity sensors چیست؟

نوعی حسگر است که قادر به تشخیص وجود اجسام نزدیک بدون هیچ گونه تماس فیزیکی است. حسگر یا سنسور مجاورتی اغلب یک میدان الکترومغناطیسی یا الکترواستاتیکی و یا پرتویی از تشعشعات الکترومغناطیسی )به عنوان مثال، پرتو مادون قرمز( را از خود منتشر می کند و به دنبال تغییرات در محیط یا سیگنالهای برگشتی می ماند .

این دسته حسگرها بر اساس پالسهای مافوق صوت عمل می کنند به این صورت که با ارسال یک پالس و سپس دریافت پژواك آن از وضعیت یک جسم یا سطح مطلع می شوند . مزیت این نوع حسگر این است که در محیطهای صنعتی کثیف یا درون یک مایع یا جامد به خوبی کار می کند. این حسگرها می توانند در کاربردهای وسیعی همچون اندازه گیری یک فاصله، تعیین یک سطح، اندازه گیری یک ضخامت و اندازه گیری یک ارتفاع مورد استفاده قرار گیرند.

سنسورهای مجاورتی proximity sensors 2

انواع سنسورهای مجاورتی

سنسورهای مجاورتی به 4 دسته تقسیم می شوند که شامل : نوری، خازنی، القایی و التراسونیک می شوند.

سنسورهای نوری :

رنج نوری که در این سنسورها استفاده میشود بین 5 تا 30 کیلوهرتز است یعنی بین نور سبز و مادون قرمز قرار می گیرد.البته بیشتر در ساخت سنسورهای نوری از نور مادون قرمز با طول موج 880 نانومتر استفاده می شود.کاربرد این سنسورها را در ورودی پارکینگ ها یا در تشخیص اجسام در خطوط تولیدها دیده ایم.

نکات مهم در انتخاب سنسور نوری: نوع سنسور، برد سنسور، جسم هدف

این نوع سنسورها به 3 دسته تقسیم میشوند :

Through Beam

Retroreflective

Diffuse

سنسورهای مجاورتی proximity sensors 2

انواع سنسورهای نوری :

Through Beam : از دو قسمت تشکیل شده اند، یکی قسمت فرستنده که به منبع نور وصل میشود و یک قسمت گیرنده که رله،کنترلر یا کنتاکتور وصل می شود. ماکزیمم بردشون حدود 90 متر است. بیشترین برد را بین این 3 نوع از سنسورها دارند.

Retroreflective (سنسورهای آینه ای) : در این نوع سنسورها قسمت فرستنده و گیرنده هر دو در یک قسمت هستند و در جایی که امکان نصب سنسورهای دو طرفه نیست ازین مدل استفاده میکنیم.

Diffuse reflective : این نوع سنسور هم مانند مدل قبلی هر دو قسمت فرستنده و گیرنده رو در یک قطعه دارد و در جایی که امکان نصب رفلکتور(آینه) وجود ندارد ازین مدل استفاده می کنیم.

 سنسورهای خازنی

سنسورهای خازنی نظیر دیگر سنسورهای مجاورتی با نزدیک شدن به اشیاء واکنش نشان می دهد. با نزدیک شدن اجسام به سنسور خازنی دی الکتریک خازن تعبیه شده در سنسور تغییر پیدا کرده و مدار داخلی با مقایسه به مقدار مرجع یک خروجی باز یا بسته می دهد. از سنسور خازنی مي توان برای کنترل سطح مواد در مخازن وكنترل وضعيت برنامه ماشين آلات براي شمارنده ها و آشكارسازي تقريبا تمام مواد فلزي و غير فلزي استفاده كرد.

سنسورهای مجاورتی proximity sensors 4
سنسورهای القایی

سویچهای مجاورتی(القائی) سنسورهای بدون تماس هستند که تنها در مقابل فلزات عکس العمل نشان می دهند و می توانند فرمان مستقیم به رله ها ، شیرهای برقی ، سیستمهای اندازه گیری و مدارات کنترل الکترونیکی (مانندPLC ) ارسال نمایند. این سنسورها همانند یک سلف کار می کنند و از خاصیت القایی آن جهت اشکار سازی حضور جسم استفاده می شود. میدان دارای یک دامنه و فرکانس معین است در صورت حضور جسم نوسانات و دامنه صفر می شود و یک سیگنال(سطح صفر) به کنترلر ارسال می شود.

نکاتی که در مورد سنسورهای مجاورتی بایستی رعایت شود :

  • از اتصال سنسورهای DC و AC بدون بار به منبع تغذیه خودداری کنید.این کار موجب خرابی سنسور می شود.
  • از اتصال لامپ بعنوان بار به سنسورهای AC خودداری نمائید . امپدانس اهمی لامپ هنگام خاموش بودن کم است)لامپ سرد است ( ، در نتیجه هنگام سویچینگ سنسور ، جریان زیادی از آن عبور خواهد کرد که در مواردی موجب خرابی سنسور می شود.
  • هنگام نصب سنسور ، حتما به محدوده ولتاژ و جریان مجاز سنسور توجه شود . این محدوده بر روی بر چسب سنسور درج شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *