آموزشی, تجهیزات الکترونیکی

تابلو برق صنعتی چیست؟

تابلو برق صنعتی چیست؟

تابلو برق صنعتی چیست؟ به صورت کلی این تابلو می‌تواند ارتباط منظمی بین تمامی اجزای یک وسیله برقی ایجاد کند. یکی از کارایی تابلو برق صنعتی این است که اجازه دسترسی به هر فردی را نمی دهد. یعنی به عنوان یک محافظ عمل می کند. تابلو برق‌های صنعتی بیشتر در صنایع تولیدی و کارخانه ها کاربرد دارد. به ویژه این تابلوهای برق صنعتی، باید در پالایشگاه ها و ایستگاه‌های برق نیز مورد استفاده قرار بگیرند. برای آشنایی بیشتر تابلو برق صنعتی، انواع و دیگر موارد مورد استفاده آن تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

تابلو برق صنعتی چیست؟

در واقع تابلو برق صنعتی مثل یک جعبه ای عمل می کند که برای کنترل برق، باید تمامی قطعات مربوط به آن را به هم متصل سازد. به بیان ساده تر باعث ایجاد ارتباط بین اجزا می شود. علاوه بر این، تابلو برق می تواند از ایجاد هرگونه خسارت جانی و مالی نیز جلوگیری کند.  یکی از کاربردهای تابلو برق صنعتی، تامین برق انواع تجهیزات های صنعتی، اعم از: پمپ ها، موتورها و غیره است. در بعضی از موارد، جنس تابلو برق‌ها از فلز است. اما با این حال تمامی تابلو برق‌ها باید بر اساس دستور عمل خاصی طراحی و ساخته شوند. تابلوهای برق صنعتی، کاربرد بسیار زیادی دارند. در گذشته تابلو برق به صورت مکانیکی ساخته می شدند. اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، تابلو برق صنعتی با پی ال سی و درایوها ساخته شد. زیرا در این حالت عملکرد دقیق و بهتری دارد. ولتاژ مصرفی این تابلوها هم به صورت تک فاز و هم به صورت سه فاز است. در حالت تک فاز، میزان اختلاف ولتاژ بین فاز و نول ۲۲۰ ولت است و در سه فاز این میزان، ۳۳۰ می‌باشد. اکثر افراد امروزه از تابلو برق‌های سه فاز استفاده می کنند. زیرا توان بالاتری نسبت به تابلو برق‌های تک فاز دارند. همچنین تابلو برق صنعتی از اجزای متنوعی تشکیل شده است که شامل: رله‌ها، کنتاکتورها، نمایشگر، تایمر، انوع سیم‌ها و غیره می باشد.

انواع تابلو برق

انواع تابلو برق

این نکته را نیز باید ذکر کرد که تابلوهای برق صنعتی می توانند در برابر افزایش و کاهش ولتاژ، شوک های الکترونیکی و جریان برق مقاومت بسیار خوبی نشان دهند. اگر مشکلی در این تابلوها ایجاد نشود به خوبی از تجهیزات برقی محافظت می کند‌. برای نصب تابلو برق صنعتی نیاز به یک فرد ماهر و متخصص است. پس به هیچ عنوان خودتان بدون دانش هیچ مهارت و تخصصی این کار انجام ندهید. حال در ادامه قصد داریم به معرفی انواع این تابلوهای برق بپردازیم. متخصصان این حوضه، تابلوهای برق به چندین دسته تقسیم کرده اند.

دسته بندی بر اساس ظاهر و شکل طراحی شده

  • کشویی: یکی از پرکاربردترین تابلو برق صنعتی، تابلو برق کشویی است. زیرا دسترسی راحت‌تری برای افراد ایجاد می‌کند. اما با این حال هزینه و قیمت بالاتری نسبت به دیگر تابلو‌ها دارد. بیشترین کاربرد این نوع تابلوها در شرکت‌های بزرگ و اداری است.
  • مدولار: یکی از پیشرفته‌ترین تابلوهای برق، مدولار است. طراحی این تابلو برق به صورت ایستاده می‌باشد. یعنی هم از جلو و هم از عقب امکان دسترسی به تمامی اجزای تابلو برق را خواهید داشت. در این حالت دسترسی برای شما بسیار راحت تر خواهد بود.
  • فیکس: تابلو برق فیکس در مقایسه با دیگر تابلوها جزو پر مصرف‌ترین تابلوها به حساب می‌آید. مهم ترین ویژگی این تابلو، کنترل و نظارت اطلاعاتی است که روی آن نصب شده است.

تابلو برق بر اساس جنس نوع محفظه

  • فولاد کربن: این تابلو، جزو تابلو های برق ضد رنگ است که در اثر عوامل مختلفی، به خصوص عوامل خارجی، مثل: قارچ و باکتری و رطوبت، شکل و ظاهر خود را حفظ می کند. همچنین این تابلو مناسب دسته افرادی است که قصد پرداخت هزینه زیادی ندارند.
  • تابلو برق آلمینیومی: یکی از مهم ترین ویژگی این تابلو برق، جلوگیری از تداخلات الکترومغناطیسی است. از دیگر ویژگی هایش می توان به مواردی اعم از: داشتن وزن کم، انعطاف پذیری، استحکام بالا و مقاومت خوب در برابر خوردگی‌ها اشاره کرد. یعنی این تابلو برق در هر محیطی می تواند عملکرد مناسبی از خود نشان دهد.
  • جنس پلی کربنات: این جنس تابلو برق، در برابر حرارت بسیار زیاد، ضربه، خراش، انواع اسید و روغن ها، پاک کننده ها و غیره از مقاومت بالایی برخوردار است.
  • تابلو برق فایبرگلاس: این تابلو برق یک عایق حرارتی است که طی گذر زمان دچار رنگ پریدگی و یا زنگ زدگی نمی شود. هزینه آن بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است و همچنین به راحتی قابل استفاده است. تابلو برق فایبرگلاس در برابر خوردگی و ضربه نیز استحکام بالایی از خود نشان می دهد.
  • تابلو برق فلزی: ابن تابلو برق زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد، مگر در موارد خاص و ضروری. زیرا فاز یک رسانا بسیار قوی است. به همبن خاطر خطر برق گرفتگی در این تابلوها بسیار زیاد است. در این صورت در برابر حریق و آتش سوزی نیز مناسب نمی باشد. پس ایمنی خوبی ندارد.
انواع تابلو برق2

تابلو برق صنعتی براساس نوع ولتاژ

  • تابلو برق با فشار قوی: این تابلو برق باید به خوبی و با اصول مهمی نگهداری شود. یکی از اصول مهم در تابلو برق صنعتی، دما است. یکی از کارهایی که می توان برای خنک کردن و به تعادل رساندن انجام داد، استفاده از گاز SF6 است.
  • تابلو برق صنعتی با فشار متوسط: ولتاژ مصرفی این تابلو بین بازه 1000 تا 36000 است. تابلو برق فشار متوسط به خودی خود به چند دسته مختلف تقسیم می شود که شامل: متال اینکلوزد، عایق گاز، فشار متوسط متال کلد و Pad-Mounted Switchgears  است.
  • تابلو برق با فشار ضعیف: این تابلو دارای ولتاژ مصرفی کمتر از ۱۰۰۰ ولت است که براساس نوع ساختمان به چند دسته تقسیم می شود که اعم از: ایستاده، رک، میزی و دیواری است. این دسته بندی علاوه بر نوع ساختمان، براساس میزان ولتاژ و جریان هم انجام می گیرد.

تابلو برق بر اساس عملکرد

  • تابلو برق اصلی: با کمک این تابلو برق می توانید برق را به راحتی به دیگر بخش های وابسته انتقال دهید. در این تابلو برق اصلی، امکان کنترل دستی نیز وجود دارد.
  • تابلو برق نیمه اصلی: این تابلو، زیر مجموعه تابلو اصلی به حساب می‌آید. تابلو برق نیمه اصلی، بخش مهمی را در توزیع برق برعهده دارد. به طور مثال: تامین برق یک ساختمان برعهده این تابلو است.
  • تابلو برق فرعی: این تابلو نیز زیر شاخه تابلو برق میمه اصلی است. توانایی این تابلو فقط تامین برق محیط و ساختمان های کوچک است و مناسب محیط های بزرگ نمی باشد.
  • تابلو برق توزیع: این تابلو یک منبع قوی تغذیه است که امنیت بسیاری در برابر برق و آتش گرفتگی ایجاد می کند. تقسیم بندی های جریان در تابلو برق توزیع با کمک دو ابزار MCB و MCCB انجام می شود.

سخن پایانی

در این مقاله متوجه شدیم که تابلو برق صنعتی چیست و چه کارایی دارد. با شناخت بیشتر این تابلو صنعتی و انواع آن می توانید تابلو برق مناسبی برای ساختمان خود نصب نمایید. اما همانطور که گفت شد، به هیچ عنوان تنهایی اینکار انجام ندهید که باعث بروز هرگونه خطری نشود. امیدواریم این مقاله اطلاعات خوبی در اختیار شما عزیزان قرار داده باشد. اما اگر هنوز سوال و ابهامی درباره این موضوع برایتان وجود دارد، می توانید آن را با کارشناسان مجموعه مطرح نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *