تصور کنید در حال استفاده از یک وسیله برقی هستید و به یکباره برق منزل یا محل کار شما دچار نوسان شده و باعث از بین رفتن لوازمتان می شود. قطعا احساس بدی خواهید داشت و این مساله باعث متحمل شدن هزینه های اضافی برای تهیه دوباره آن ها می شود. اما اگر قبل از به وقوع پیوستن این اتفاقات از یک محافظ برق مرکزی یا همان محافظ ولتاژ مرکزی متناسب با منزل یا محل کارتان استفاده کنید، قطعا با خیالی آسوده و بدون دغدغه ذهنی به کار خود ادامه می دهید.
فهرست مطالب
انواع محافظ
محافظهای ولتاژ برای محافظت در برابر نوسانات برق، به چهار دسته کلی زیر تقسیم میشوند:
در نظر داشته باشید که هر نوع محافظ ولتاژ، بر اساس نیازهای خاص شما و نوع تجهیزات برقی، میتواند متفاوت باشد و باید با دقت و با توجه به شرایط محیطی و نیازهای خاص شما انتخاب شود.
الف) محافظ تجهیزات دیجیتال و الکترونیک: این نوع محافظ برای حفاظت از تجهیزات دیجیتال و الکترونیکی در برابر تغییرات ولتاژ و نوسانات برق طراحی شده است. آنها به طور خاص برای جلوگیری از وقوع خطاها و آسیب به قطعات حساس الکترونیکی مانند رایانهها، تلویزیونها، دستگاههای صوتی و سایر تجهیزات مشابه استفاده میشوند.
ب) محافظ تجهیزات الکتروموتوری: این نوع محافظ برای محافظت از تجهیزات الکتروموتوری مانند موتورها، پمپها و فنها در برابر نوسانات ولتاژ و جریان طراحی شده است. آنها به منظور جلوگیری از آسیب به موتورها، کاهش عمر مفید آنها و افزایش کارایی و عملکرد آنها استفاده میشوند.
ج) محافظ کلی لوازم برقی: این نوع محافظ برای محافظت از تمامی لوازم برقی در یک مجموعه استفاده میشود. آنها به منظور حفاظت از تجهیزات مختلف مانند چراغها، پریزها، دستگاههای خانگی و سایر لوازم برقی مورد استفاده قرار میگیرند.
د) محافظ سه فاز: این نوع محافظ برای حفاظت از سیستمهای الکتریکی با سه فاز مانند موتورهای صنعتی، نیروگاهها و وسایل صنعتی دیگر استفاده میشود. آنها به منظور جلوگیری از خطرات ناشی از نوسانات ولتاژ، جریانهای بیش از حد و سایر خطرات الکتریکی در سیستمهای سه فاز استفاده میشوند.
محافظ کلی لوازم برقی
محافظ کلی لوازم برقی، شامل محافظ پشت کنتوری و محافظ زیرکنتوری میشود. این محافظها با ظرفیت و آمپر بالا (40 آمپر – 63 آمپر) در مسیر اصلی جریان برق پس از کنتور قرار میگیرند و تمامی لوازم برقی را در برابر ولتاژهای غیرمجاز محافظت میکنند. با استفاده از یک محافظ کلی لوازم برقی میتوانید به جای استفاده از محافظهای ولتاژ جداگانه برای هر وسیله برقی، تمامی وسایل برقی خود مانند یخچال فریزر، پکیج، کولر آبی، کولر گازی، تهویه و تجهیزات صوتی و تصویری را در برابر نوسانات ولتاژ، شوک های الکتریکی و دو فاز شدن محافظت کنید. این محافظها باعث افزایش ایمنی و عمر مفید تجهیزات برقی شما میشوند.
محافظ ولتاژ مرکزی چطور عمل می کند؟
نوسانات ولتاژ برق و شوکهای الکتریکی ممکن است ناشی از مشکلات مختلفی مانند اختلالات در تأمین برق منطقه، رعد و برق و سایر عوامل باشند. در این شرایط، حفاظت از دستگاهها و تجهیزات برقی ضروری است. یکی از وسایل حفاظتی مهم، محافظ کنتور برق است که در مسیر ورودی ولتاژ قرار میگیرد و میتواند تمامی وسایل و دستگاههای متصل به پریزهای ساختمان را محافظت کند. محافظ برق مرکزی قبل از کنتور برق نصب میشود و قادر است از ورود نوسانات ناگهانی به سیستم برق ساختمان جلوگیری کند.
جریان برق استاندارد در بیشتر کشورها 220 ولت آمپر AC است. هرگاه ولتاژ برق از این مقدار کمتر یا بیشتر باشد، برق نوسان دارد و ممکن است به دستگاههای برقی آسیب وارد کند. وظیفه محافظ کنتور برق این است که از ورود جریانهای برق غیراستاندارد جلوگیری کند و در نتیجه از آسیب رسیدن به تجهیزات جلوگیری نماید.
نکات مهم برای خرید محافظ ولتاژ مرکزی
در صورتی که قصد خرید محافظ کنتور برق را برای محافظت از دستگاههای برقی در برابر نوسانات و شوکهای الکتریکی دارید، باید به چند نکته مهم توجه کنید:
- برند سازنده: در زمان خرید، بهتر است محافظ کنتور برق را از برندهای معتبر و با کیفیت تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که برند انتخابی شما از کیفیت ساخت بالا برخوردار است و خدمات پس از فروش قابل اعتمادی ارائه میدهد.
- توان محافظ: توان محافظ کنتور برق باید با توجه به اندازه و مساحت ساختمان شما تعیین شود. بنابراین، قبل از خرید، نیازمندیها و توان مورد نیاز را به دقت بررسی کنید و محافظ مناسبی را انتخاب کنید.
- جریان ورودی: در نظر داشته باشید که محافظ برق باید با جریان ورودی به کنتور سازگاری داشته باشد. ماهیت جریان برق ورودی را بررسی کنید و محافظی را انتخاب کنید که با جریان ورودی مطابقت داشته باشد.
- سطح ولتاژ: محافظ کنتور باید با سطح ولتاژ برق ورودی به کنتور سازگار باشد. بنابراین، مطمئن شوید که محافظی را انتخاب کنید که با سطح ولتاژ مورد نیاز شما هماهنگی داشته باشد.
- تعداد فازها: براساس تعداد فازهای برق ورودی (تک فاز، دو فاز، سه فاز)، محافظ کنتور را انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که محافظ انتخابی با تعداد فازهای برق ورودی سازگاری دارد.
بهتر است با یک فنیساز یا متخصص برق مشورت کنید تا نیازها و مشخصات دقیقتری را بررسی کرده و به شما راهنمایی کند. متخصصان ما در تکفازکالا آماده راهنمایی و مشاوره برای تهیه محافظ ولتاژ مرکزی مناسب برای منزل یا محل کار شما عزیزان هستند.
سوالات متداول
محافظ ولتاژ چیست؟
محافظ برق (محافظ ولتاژ) دستگاهی است که برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر افزایش، کاهش و نوسانات برق مورد استفاده قرار می گیرد.
دلیل استفاده از محافظ ولتاژ؟
جلوگیری از آسیب های جانی و مالی در حوادث ناشی از نوسانات برق و شوک های الکتریکی، با نصب محافظ ولتاژ در محل.